AIDS : preventie en detectie voor alles !

In België werden 28.051 personen seropositief gediagnosticeerd. Gemiddeld vernemen drie personen per dag zij het virus hebben. Daarbij wordt gesteld dat 1 seropositieve persoon op 5 niet weet dat zij het virus dragen. Preventie en opsporing zijn prioritair bij het bestrijden van de HIV/AIDS virus.

Geef nooit de preventie op

De boodschap is duidelijk. Je kan AIDS verzorgen maar genezen doe je nog altijd niet. De enige manier om doeltreffend tegen de verspreiding van AIDS te kampen is preventie met de kennis en het gebruik van efficiënte beschermingsmiddelen.

Het condoom is een doeltreffende bescherming tegen AIDS. Het wordt gebruikt bij anale en vaginale penetratie. Bij orale seks is er ook een risicofactor en is het dragen van een condoom ook aangewezen.

38% van de +HIV personen werden laattijdig gediagnosticeerd in België

België staat op de derde plaats van de Europese landen met het hoogste aantal +HIV diagnosen. Er werden 1.039 diagnosen met HIV besmettingen gesteld in 2014 en gemiddeld 3 personen per dag ontdekken hun seroposiviteit, het niveau van nieuwe besmettingen per jaar ligt dus enorm hoog. Deze epidemie raakt vooral vrouwen en mannen met heteroseksuele relaties (50%) en mannen die seksuele relaties hebben met mannen (46%).

Het aantal laattijdige opsporingen tegenover het geheel van de HIV detectie blijft hoog : in 2014, bereikte dit 40%, tot zelfs 50% bij besmetting door heteroseksuele relaties. En, de personen die niet weten dat zij seropositief zijn en dus niet onder behandeling zijn, hebben meestal een hoge virale lading. Zij zijn dus erg besmettelijk. Bij een laattijdige opsporing is de kans op overlijden 16 maal groter dan bij de patiënt die een vroegtijdige diagnose kreeg.

Detectie is gemakkelijk

Een eenvoudige bloedtest volstaat. Let wel : er is een periode van drie maanden nodig na de vermoedelijke besmetting opdat deze test betrouwbaar kan genoemd worden, een periode die overeenstemt met de synthese van de antilichamen. Bij een positief resultaat wordt hetzelfde monster onderworpen aan een meer gevoelige test. De resultaten krijgt men binnen de week.

De HIV® autotest : een nieuwe stap bij vroegtijdige opsporing.

De HIV®autotest is de eerste zelftest voor HIV in de apotheek. Door middel van een druppel bloed, die door een prikje in de vingertop bekomen wordt, kan men een betrouwbare test voor een HIV besmetting, die minstens 3 maanden oud is, bekomen.

Bij een positieve HIV autotest® moet men onmiddellijk een arts raadplegen of zich naar een screeningscentrum wenden. Elk positief resultaat moet bevestigd worden door een gereferenceerd AIDS laboratorium.

Indien de resultaten van de HIV®autotest negatief zijn, bij een correcte toepassing van de test, werd de persoon niet besmet !

Wat als ik een risico heb genomen ?

Indien het risico aan de HIV minder dan 72 uren bedraagt (3 dagen) : onmiddellijk een gereferenceerd AIDS centrum raadplegen of zich naar de spoedgevallen wenden. Daar gaat men u medicatie voor een post- blootstelling geven.

Indien het risico aan de HIV blootstelling meer dan drie maanden ver is : ga naar uw apotheek, u kunt zich, zonder voorschrift, een autotest aanschaffen die u een vlug resultaat geeft (15min), indien de test positief is zal die bevestigd moeten worden door een bloedtest bij uw arts.

Denk je dat je een risico hebt gelopen op blootstelling? Aarzel niet en praat erover met je arts of apotheker.