Wat is een scheve grote teen (of hallux valgus)?

Een hallux valgus is een progressieve scheefstand van de grote teen. Deze scheefstand zorgt ervoor dat de grote teen abnormaal naar de tweede teen afwijkt. Aan de binnenzijde van de voet ontstaat dan een grote botknobbel.

In 90% van de gevallen is de patiënt een vrouw. De ziekte duikt meestal op na 40 jaar, maar er bestaat een variant die zich op veel jongere leeftijd manifesteert. Het is echter heel zeldzaam, waar wel een meer ernstige vorm van hallux valgus.

Wandelen en stappen verergeren de afwijking. De grote teen zorgt niet meer voor de nodige stabiliteit en voortbeweging. Hierdoor verhoogt de druk op de andere tenen en dus ook de pijn wordt erger. Gepaste schoenen vinden wordt moeilijker en moeilijker.

De oorzaak van deze geleidelijke afwijking is niet bekend, maar heel waarschijnlijk is er sprake van een genetische aanleg. Hallux valgus zou erfelijk en reeds aanwezig zijn vanaf de geboorte, om na verloop van tijd te verergeren.

Wat zijn de symptomen?

In een begin van hallux valgus zijn er geen echte symptomen, maar die evolueren geleidelijk. Er vormt zich een “bobbel” aan de binnenkant van de voet.

Een hallux valgus kan bijzonder pijnlijk zijn, zowel ter hoogte van het gewricht, de andere tenen en zelfs de huid door het wrijvende contact met de schoenen bij het stappen of wandelen (vorming van likdoorns of eelt).